loading

It is a long established fact that a reader of a page when looking at its layout.

    Naš tim
    Dr Hristina Obradovic
    Rukovodilac Projekta
    Naučni saradnik
    Institut za medicinska istraživanja
    Univerzitet u Beogradu

    Doktor bioloških nauka i naučni saradnik u Grupi za hematologiju i matične ćelije Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu. Odbranila je doktorsku disertaciju iz molekularne biologije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

    Tokom svog naučnog rada, fokusirala se na istraživanje uticaja mikrosredine na mezenhimske stromalne/matične ćelije (MSC, od engl. Mesenchymal stromal/stem cells) iz humanog pupčanika i dalje je proširila svoja interesovanja na druga perinatalna tkiva. Stoga je pokrenula saradnju sa Institutom za biologiju ćelije na medicinskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani gde je stekla iskustvo u okviru projekta koji istražuje antitumorske, antimikrobne i imunomodulatorne efekte derivata tkiva placente, prvo kao gostujući, a potom i kao postdoktorski istraživač.

    Pored toga, aktivno je učestvovala u svim aktivnostima u okviru COST akcija sa ciljem stvaranja pouzdanih 3D in vitro modela u laboratoriji (CA16119, CellFit) i prevođenja istraživanja o derivatima perinatalnih tkiva u terapijske pristupe (CA17116, SPRINT). Takođe je član međunarodnog društva za istraživanje matičnih ćelija placente (IPLASS, od engl. The international placenta stem cell society) a  učestvuje u bilateralnoj naučnoj saradnji sa Republikom Slovenijom na razvoju mukoadhezivnih filmova sa homogenatom tkiva placente za potencijalnu primenu u regeneraciji oralnog tkiva. Deo je i tima na međunarodnom projektu RIABONE sa Univerzitetskom bolnicom Virzburg, Nemačka, koji se bavi razvojem nove terapijske strategije za rekonstrukciju koštanih oštećenja primenom biomaterijala za zamenu koštanog tkiva.

    Pored toga, pohađala je kurseve za inovativno preduzetništvo i naučno komuniciranje, a aktivna je u popularizaciji nauke kroz angažman na Festivalu nauke, Sajmu tehnike i drugim vidovima promocije naučnog istraživanja poput pripreme promotivnog naučnog štampanog i video materijala, gostovanja u medijima i vođenja društvenih mreža. Aktivno učestvuje u obrazovanju novih kadrova kroz superviziju master studenata, studenata na praksi i srednjoškolaca.