loading

It is a long established fact that a reader of a page when looking at its layout.

    Naš tim
    Dr Ivana Okić Đorđević
    viši naučni saradnik
    Institut za medicinska istraživanja
    Univerzitet u Beogradu

    Doktor je bioloških nauka i viši naučni saradnik u Grupi za hematologiju i matične ćelije Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu. Odbranila je doktorsku disertaciju na modulu imunobiologija na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu u okviru koje je istraživala molekularne mehanizme u vezi sa regulacijom funkcionalnih svojstava mezenhimskih matičnih ćelija periodoncijuma u uslovima upale.

    Bavi se istraživanjima različitih aspekata funkcije matičnih ćelija izolovanih iz oralnih tkiva. Ivana je članica Društva imunologa Srbije, Srpskog udruženja za istraživanje raka, a takođe je učestvovala u COST akcijama CA16119 gde se zainteresovala za 3D in vitro modele ćelija kao i CA20140 akciji koja se tiče uspostavljanja prve evropske mreže za usklađivanje procedura i protokola u radu sa matičnim ćelijama. Trenutno rukovodi srpskim timom na projektu bilateralne saradnje sa Republikom Slovenijom u razvoju mukoadhezivnih filmova sa homogenatom amnionske membrane placente za potencijalnu primenu u regeneraciji oralnih tkiva.

    Takođe, u saradnji sa grupom za medicinsku entomologiju učestvuje u istraživanjima antiinflamatornog delovanja rekombinantnih proteina pljuvačke krpelja. Dodatno, Ivana aktivno učestvuje u mentorstvu master studenata iz oblasti biologije i imunologije, i popularizaciji nauke poput angažmana na Festivalu nauke i Sajmu tehnike.